luni, 2 martie 2009

Recunoasterea oferita femeii de catre islam

Fără îndoială, adevărata femeie musulmană se deosebeşte prin caracterul ei islamic şi este mândră de statutul măreţ pe care i l-a acordat încă de la început islamul, mai înainte ca femeile altor naţiuni să aibă parte de ceva asemănător. Cu cincisprezece secole în urmă, islamul a acordat drepturi depline femeilor pentru prima dată în istorie şi femeile musulmane s-au bucurat de drepturile omului cu secole înainte ca lumea să audă de organizaţii privind drepturile omului sau să fie martoră la vreo „Declaraţie a Drepturilor Omului”.În acea perioadă timpurie, islamul a declarat că femeile erau jumătăţile gemene ale bărbaţilor, aşa cum se afirmă în hadis-ul citat de Abu Dawud, Tirmizi, Ad-Darimi şi Ahmad. Într-o vreme în care lumea creştină se îndoia de drepturile umane ale femeii şi de caracterul sufletului ei, Coranul spunea:﴾ „Domnul lor le-a răspuns: “Eu nu las să se piardă nici o faptă plinită de vreunul dintre voi, bărbat sau muiere, deopotrivă unul cu altul!...” ﴿[Coran 3:195]Profetul – Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască! – a acceptat supunerea şi jurământul femeii la islam, aşa cum le-a acceptat şi din partea bărbaţilor. Legământul de credinţă pecare l-au făcut femeile a fost diferit de cel al bărbaţilor şi nu afost împlinit ca un act de supunere oarbă. Acesta reprezintă oconfirmare a independenţei identităţii femeii musulmane şi aputinţei de a purta responsabilitatea pe care o implicăjurământul de credinţă şi mărturisirea de a fi supusă lui Allah şide a fi devotată Lui şi Trimisului Său. Toate acestea au avut loccu secole în urmă, mai înainte ca lumea modernă sărecunoască dreptul femeii la libertatea de expresie şi dreptul lavot. Aceasta este o completare la alte drepturi importante, cumar fi: dreptul de a avea propria ei avere, eliberarea deresponsabilitatea de a cheltui pentru alţii, chiar dacă ea este înstărită, egalitatea cu bărbaţii în ceea ce priveşte treburile lumeşti, educaţia şi îndatoririle religioase şi legale .

Gradul de respect şi drepturile pe care le-au obţinut femeile musulmane sunt uimitoare pentru femeile din Occident.Îmi amintesc comentariul pe care l-a făcut o americană într-o conferinţă ţinută în Statele Unite de învăţatul sirian, şeicul Bahjat Al-Baitar, privind drepturile femeilor în islam. Această femeie a fost uimită de drepturile pe care femeia musulmană le-a dobândit cu o mie cinci sute de ani în urmă; ea s-a ridicat şi a întrebat: „Este adevărat ce spuneţi despre femeia musulmană şi despre drepturile ei sau este doar propagandă? Dacă este adevărat, atunci luaţi-mă să trăiesc împreună cu voi o vreme,apoi pot să mor!” Multe alte femei din Occident şi-au exprimatde asemenea uimirea faţă de statutul şi respectul de care au parte femeile în islam.Dacă înţelege toate acestea, femeia musulmană modernă este pătrunsă de admiraţie pentru adevărata ei religie: credinţa ei se adânceşte şi această convingere privind măreţia şi desăvârşirea acestui program divin referitor la fericirea umană şi la bunăstarea, în egală măsură, a bărbaţilor şi a femeilor devine chiar şi mai puternică. Pentru ea este de ajuns să ştie că, acum o mie cinci sute de ani, islamul a realizat mai multe pentru femei decât a realizat oricare altă naţiune în secolul XX.

Femeia musulmană, care este conştientă de statutul măreţ pe care i l-a acordat islamul cu cincisprezece secole în urmă, ştie prea-bine că poziţia femeilor în fiecare naţiune cârmuită după legi antice a fost îngrozitoare, mai ales în India şi î n Roma, în Evul Mediu în Europa, dar şi în Ţările Arabe, mai înainte de venirea islamului. Din acest motiv, mândria pe care o simte faţă de identitatea ei islamică, de adevărata religie şi de statutul uman înalt se măreşte .
Femeia musulmană este conştientă de marea binecuvântare pe care a pogorât-o Allah asupra ei în ziua în care lumina strălucitoare a islamului a strălucit peste lumea arabă:﴾ „...În ziua aceasta, am desăvârşit religia voastră şi am împlinit harul Meu asupra voastră şi am încuviinţat Islamul ca religie pentru voi!...” ﴿[Coran 5:3]

Sufletul femeii musulmane este umplut de fericire,mulţumire şi mândrie, iar poziţia ei este înălţată de faptul că islamul îi acordă mamei un statut mai mare decât cel al tatălui.Un om a venit la Profet şi l-a întrebat: „O, Trimis al lui Allah, caredintre oameni merită mai mult tovărăşia mea?” El a zis: „Mamata.” Omul a întrebat: „Apoi cine?” Profetul a zis: „Mama ta.”Omul a întrebat: „Apoi cine?” Profetul a zis: „Mama ta.” Omul aîntrebat: „Apoi cine?” Profetul a zis: „Apoi tatăl tău.”132 Datorită modului cum este creată, femeia este unică în capacitatea ei de a purta în pântece un copil, de a-l hrăni la sân şi de a-l educa, rol foarte dificil şi care implică foarte multă trudă,aşa cum se spune în Coran:﴾ „Noi l-am povăţuit pe om [să facă bine] părinţilor săi,mama lui l-a purtat, [suportând pentru el] slăbiciune după slăbiciune, iar înţărcarea lui a fost după doi ani, [aşadar]: “Adu mulţumire Mie şi părinţilor tăi, căci la Mine este întoarcerea!” ﴿[Coran 31:14] Aşa cum această grea răspundere atârnă pe umerii femeilor, tot aşa bărbaţii au rolul de a întreţine şi proteja familia;ei au datoria de a câştiga bani şi de a-i cheltui în folosul familiei.Cu toate acestea, mulţi bărbaţi încă nu au înţeles care este statutul mamei în islam, după cum se vede în hadis-ul citat mai înainte, în care un bărbat l-a întrebat pe Profet – Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască! – care dintre oameni îi merită mai mult tovărăşia.Islamul a înălţat statutul femeilor prin faptul că a pus poziţia mamei mai presus de cea a tatălui şi le-a dăruit deasemenea femeilor posibilitatea de a-şi păstra propriile nume defamilie după căsătorie. Femeia musulmană îşi păstrează numele de familie şi propria identitate după căsătorie şi nu ia numele soţului ei aşa cum se întâmplă în Occident, unde femeia căsătorită este cunoscută după numele soţului ei ca „doamna Cutare” şi numele ei de fată este şters din registrele civice. În acest fel, islamul păstrează identitatea femeii după căsătorie: cu toate că femeia musulmană este îndemnată să ducă o viaţă bună, să fie ascultătoare şi să îşi respecte soţul, identitatea ei nu va fi înghiţită de cea a bărbatului.Dacă mai adăugăm şi faptul că islamul le-a dăruit femeilor dreptul la o libertate totală în ceea ce priveşte modul de a-şi cheltui averea şi că ele nu au obligaţia de a-şi cheltui propriile resurse, atunci înaltul statut pe care islamul l-a dăruit femeilor devine şi mai clar. De aceea, putem înţelege cât de mult îşi doreşte islamul ca femeile să fie libere, respectate şi capabile să îşi împlinească misiunea lor în viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu